Location

Lismore, New South Wales

Client

Lismore City Council

Sector

Social Infrastructure

  • Urbanscaping

Duration

 2005 – 2006

Contract value

$25 – 50 million 

Lismore Memorial Baths and
Aquatic Centre

About

The Lismore Memorial Baths & Aquatic Centre Project involved the demolition of the existing aquatic centre, construction of three new pools (50m x 8 lanes, 25m x 4 lanes and a toddlers pool), new pump station, filtration system and amenities building, and refurbishment of the heritage memorial building.

Associated works included the installation of shade structures, a grandstand, lighting and landscaping.

Numerous innovative solutions and alternative designs were employed to improve efficiencies and to provide value for money to the Council. These included:

  • A 30 tonne pin jib crane placed on the 50m pool slab solved issues related to concrete pumping and delivery receipts
  • An innovative survey and set-out solution utilising piano wire to ensure that accurate dimensions and the very tight tolerances were achieved to satisfy FINA standards for the pool shell and the tiled surfaces
  • The solar hot water system was changed to Quantum Heaters
  • The grey water system was added to re-use backwash water in the amenities
  • Xypex water proofing additive was added to the pool concrete mix
  • The heat exchangers were changed from cupronickel to Titanium.

Project scope include:

  • Major water retaining structures
  • All civil, earthworks and electrical works
  • Demolition of the existing aquatic centre
  • Construction of three new pools (50m x 8 lanes, 25m x 4 lanes and a toddlers pool)
  • New pump station and filtration system
  • Construction of amenities building, and refurbishment of the existing heritage memorial building
  • Associated works including the installation of shade structures, a grandstand, lighting and landscaping.

Project highlights

  • 2006 Master Builders ‘Excellence in Construction’ Award for Sporting Facilities $5 Million – $10 Million.
  • Northern Rivers Urban Design: Merit Award.
  • An innovative formwork system which enabled the pools concrete wet deck channel to be poured in conjunction with the pool walls.
  • The successful design and implementation of an equi-potential bonding plan for the entire site to enable the positioning of a new transformer substation close to the large bodies of pool water.
  • The foundation piles were changed from standard bored piles (founded in Lismore Pug, a very poor saturated clay) to Continuous Flight Auger piles.

Project gallery

 

Slide 1

Slide 2

Slide 3

Slide 4

Slide 5

Slide 6

Slide 7

Slide 8

Slide 9